PİJAMA PARTİSİ- Uykunun Önemi

PİJAMA PARTİSİ- Uykunun Önemi


Sabah grubu 4 yaş ve 5 yaş sınıflarımız pijama partisinde buluştu. Pijamaların giyildiği en önemli zamanlardan biri olan uyku hakkında konuşuldu. Etkinliği gerçekleştiren öğretmenlerimize ve katılan öğrencilerimize teşekkür ederiz.

çocuklarda Uykunun Önemi Nedir?

Beynimiz uykudayken, uyanık olduğundaki kadar, hatta daha fazla çalışır. Vücut için onarım ve dinlenme olan uyku süresince beyin, uyanıkken (görme, duyma, koklamayla vb.) aldığı verileri, algıladıklarıyla düşündüklerini geçici bellekten kalıcı belleğe aktarır ve burada “dosyalar”. En önemlisi de, neyi, nereye sakladığını hatırlamak için bilgiyi eski bilgilerle ilintilendirir. Örnek olarak, bir insanın şekli, sesi, adı, nerede, nasıl, ne zaman görüldüğü beynin farklı yerlerinde ama sabit adreslerde depolanır. Gerektiğinde hepsi birden aklımıza gelir. Eğer “dosyalama” sırasında dikkatli değilsek, bu ilintiler kesin olmaz. Bazen bir insanın yüzünü hatırlayıp adını hatırlamamak, adını bilip soyadını anımsamamak, telefonunu unutmak “dilimin ucunda ama neydi?” durumları hep bu enformasyon karmaşasının sonuçlarıdır. Bu sıkıcı bilgiyi aktarmadan düzenli ve kaliteli uykunun neden “olmazsa olmaz” olduğunu kavramak kolay olmaz. Ama uykunun süre veya kalite olarak bozulmasının sonuçlarını birkaç uykusuz gece geçiren bütün insanlar takdir edebilir.

Çocuk beyni doğduktan kısa süre sonra iki kat, ilerleyen yaşlarda da yaklaşık iki kat büyür. Büyüme hormonunun çoğunlukla derin uykuda (kesintisiz ve yeterli derin uyku!) salgılandığını biliyoruz. Çeşitli nedenlerle çok kötü uyuyan çocukların yeterince gıda alsalar da zihinsel ve fiziksel olarak “güdük” kalma riskleri oldukça yüksektir. Bu nedenle öğrenmenin görece en yoğun olduğu kreş, yuva, ilk, orta öğrenim yıllarında çocukların ve gençlerin yeterli ve daha da önemlisi düzenli ve kaliteli uyku almaları şarttır.

Okul Öncesi Dönemde ve Sonrasında Çocukların Uyku Düzeni

Genel kural olarak, çocukların karanlık, sessiz, makul ısı ve rutubette bir odada ebeveynden AYRI yatmaları önerilir. İlk 12 ayda 14-15 saat yataklarında yatmaları (ara sıra uyanıp kendiliğinden uyumaya alışarak) ve uyumaları önerilir. 3 yaşına kadar 12-14 saat, 6 yaşına kadar 10-12 saat, 12 yaşına kadar 10-11 saat, 12-18 yaş arası 8-9 saat uyumak gereklidir. Okul yaşında, çocuk odasının tam karanlık ve sessiz olup, bilgisayar, cep telefonu ve benzer akılçelenlerin olmamasına dikkat edin. Bunlar gerçekleşmiyorsa ve uyku ritüeli bir soruna dönüşürse, bir uzmana danışın.

Yazar

Uzman Pedagog Güzide SOYAK

 

 

15-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-202415-03-2024



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi